Har du styr på din grundridning?

Har du styr på din grundridning?

1. februar 2024 Af bittenshorseworld

Er jeg den eneste der undrer mig over hvorfor så mange ryttere har så svært ved at sidde i sadlen i f.eks. nedsidning? Samtidig med at de går højere op i klasserne til stævner. Jeg mener bare fordi hesten kan, er det jo ikke ensbetydende med at rytteren også kan..

Skub, skub, skub.. til sadlen?

Jeg ser en helt masse ryttere som slet ikke har styr på deres krop i nedsidning især. Jeg kan se at de sidder og klemmer løs med knæene og aldrig giver slip. Jeg kan altså godt forstå at man synes nedsidning er svært, når man selv sidder og skubber sig ud ad sadlen. Og nej jeg er ikke pro og nej jeg har heller ikke nogen underviser. Men det jeg gør at er selv samle information og derefter prøve og at klemme sig fast med knæene, er ikke af de ting der virker særlig godt.

Nu skal du bare lære at ride!

Jeg synes faktisk det er super ærgerligt at folk (og nok især folk der rider i en spring sadel, da de nok har lidt mere tildens til at ride letridning meget af tiden) at folk mister den evne. Da jeg startede med at ride, så var det bare om at lære det! Hvis du faldt forover, så fik du en pisk bag ryggen gennem armene og så kunne du bare lære at sidde ret op. Mange heste er jo super søde og rare, men de skal også kompensere for en helt del, når rytteren klemmer for at holde sig fast, samtidig med at rytteren prøver at få mere tempo på. Det er to modstridende ting. Så hvis hesten bliver sur og frustreret, er der jo ikke noget at sige til det.

Du skal have en ordentlig grund

Derfor føler jeg og det kan godt lyde hårdt, at det er ikke så smart at gå højere op i klasserne, når du ikke kan din grundridning. Der er så mange dygtige ryttere derude, men også mange som mangler en helt del styrke og krops kontrol, for at kunne blive super dygtige. Det kan jo godt være at hesten før har gået de klasser, men det er jo ikke ensbetydende med at man selv er der. Det er jo det vi skal lære. Jeg ville f.eks. ikke kunne ride en LA på Rama, på trods af, at han kan. Jeg kan nemlig ikke og det er det jeg arbejder på, for at kunne få mere styrke selv.

10 år i samme safe zone

Så jeg skal være ærlig at sige, at jeg bliver faktisk rigtig træt, når jeg ser ryttere, som i princippet er for højt oppe i klasserne, hvad enten det er dressur eller spring, end det de selv er klar til. For ofte så bliver de her ryttere sure, når de får en eller anden lorte karakter og brokker sig. Jeg kan godt forstå at man bliver skuffet, men hvis du ikke kan ride på det niveau, så får du også karakter derefter. Jeg siger heller ikke at du skal blive i den samme klasse i 10 år. Man skal også rykke sig, for det er heller ikke særlig godt, hvis man bliver i sin safe zone hele tiden. Men hvis du går fra en LD til MB på to uger, uden nogen forbedring fra LD’en – er det så kun mig der føler at der er et eller andet galt? (og ja jeg ved godt at det er en overdrivelse, men overdrivelse fremmer forståelse ved i nok 😉 )

Så nu har jeg vist brokket mig nok i det her indlæg. I næste tager vi fat i hvordan vi kan forbedre nedsidningen og LAD NU VÆR MED AT KLEM’ MED DE KNÆ FOR SA’DAN!…