Fjordhesten – den stædige norske viking

Fjordhesten – den stædige norske viking

9. marts 2024 Af bittenshorseworld

I dag er 7 måneder siden, at min rejse som fjordheste ejer sluttede (i hvert fald for en periode). Så jeg tænkte at jeg ville ære Gittes minde og skrive lidt om den dejlige hesterace: Fjordhest!

Fjordhesten er nok en ad de mest genkendelige heste vi har, i nærmest hele verden. Alle ved hvordan en fjordhest ser ud og selv ikke-hestefolk ved det. ‘Det er den der med punkerhåret!?’ er en sætning jeg har hørt ret ofte.

Har du styr på dine facts?

Men først kommer der lige lidt facts om fjordhesten. Den stammer oprindeligt fra Norge og racen stammer faktisk helt fra vikingetiden. Derfor kan jeg personligt godt blive lidt træt af at islænderen bliver set som den eneste vikingehest. Islænderen er også en dejlig hest, men det er fjordhesten også! Hvis man vil ride konkurrence under fjordheste reci, så skal racen have stritman og gerne med ålen, helt fra pandelokken til halen. Der findes både DM, NM og EM for fjordheste. Det er en meget alsidig race, som bliver brugt til både spring, dressur, kørsel, trec og en masse andre grene af sporten også. I dag er racen mere sporty bygget, end den var tidligere. Racen er spredt ud over hele verden og faktisk også på den anden side af kloden. I New Zealand og sikkert også Australien findes der også fjordheste. Men der bliver den set som en sjælen race, da der ikke findes så mange af dem i de lande.

Fun fact: Den første danske Fjordhest hingst, som både blev optaget i dansk og svensk avlsforbund i 70’erne, hed Rei Halsnæs og faktisk havde Gitte ham som oldefar.

En ren foodie

Fjordhesten har lidt et ry for at være meget madglad og meget stædig. Det er to ting jeg er enig i! Okay de fleste heste er madglade, men vejen til Gittes hjerte, var virkelig gennem mad. Hvis du gav hende en snack, så var i bedste venner! Det er dog også noget man skal passe på med, da de er en nøjsom race og derfor skal man heller ikke overfodre dem. Man skal også lige holde øje med, hvad der er i foderet af indholdstoffer. Så tag et kig på stivelsesindholdet, samt sukkerindholdet til din fjordhests foder. Er de høje eller lave?

Vil gå gennem ild og vand for dig

Den med stædighed er jeg også enig i. En fjordhest har sine helt egne meninger og det får man også at vide! Især hvis man har en hoppe.. Eller var det kun mig? Nogle gange skulle Gitte lige overtales til at gøre noget, men hvis man fik hende med, så var hun også bare med på ideen! Så på trods af en helt del stædighed, så er fjordhesten også bare en meget loyal hest (især hvis du har en godbid). Den prøver virkelig at gøre hvad du beder den om, selvom det ikke altid er helt nem for den.

Du skal både tænke og gøre det

Men en fjordhest er en stærk hest! Oprindeligt var det jo en hest til de norske vikinger. Derfor kan jeg nogle gange godt blive lidt nervøs, når jeg ser forældre der leder efter en fjordhest til deres børn. Som sagt så er fjordhesten, en hest med egne meninger og man skal nogle gange lige kunne sætte sig igennem (dog ikke på en vis salgstald der har været meget oppe i medier måde!!). Det er en meget godmodig hest og den vil som sagt gå gennem ild og vand for dig. Min erfaring siger at det er en god ide at kunne vende deres styrke til noget positivt, så de ikke bliver til “problem heste”. Du skal også virkelig ride en fjordhest. Der gælder den der “du skal bare tænke det, og så sker det” ikke. Hvis du vil stoppe, så skal du både tænke og gøre det!

Træk din gamle sweater på

Rent pasning mæssigt, så synes jeg at en fjordhest er sådan okay nem. Selvfølgelig skal den passes som alle andre heste, med foder, hø, mugning osv. I ved alt det man skal, når man har en hest. Men i forhold til smed, så kunne jeg faktisk godt nøjes med smed hver 10. uge, istedet for 6-8 uger. Det er sagt fra min smed den gang, så før nogle begynder at brokke sig, så var det råd fra en professionel og meget meget dygtig proffesionel vel at mærke! Dog skal man lige regne med at du kommer til at kunne strikke en sweater af al den pels de fælder i fældningssæson. Den der vinterpels ughh…

Sit helt eget samfund

Men alt i alt så synes jeg det var fantastisk at være fjordheste ejer. Bare det at være hestejer selvfølgelig. men det community som findes inde for denne race er helt vildt. På instagram følger man hinanden fra alle mulige andre lande verden over og støtter hinanden. Det synes jeg er mega fedt! Så jeg kan klart anbefale at skal være ejer af sådan en gul! Nu ved jeg godt at nogle er meget imod dem og synes de ikke er lige så “fine” som nogle af de store forbenspjætbenene heste. Men markedet for de gule er virkelig ekploderet! Det man kunne købe en fin fjordhest for, for 5 år siden, kan du ikke en gang købe et ben for nu. Folk har virkelig fået øjnene op for den smukke gule hest!