Vi vil have Suspension – ikke Tension

Vi vil have Suspension – ikke Tension

29. januar 2024 Af bittenshorseworld

Hvis i har været på nogle sociale medier, som youtube, instagram eller Tiktok, så er i nok kommet forbi en video med en træner der står og siger noget i retningen af det her: We want tension in the horse, so it can bla bla… Men der er altså noget der ikke helt giver mening for mig her…

Er hesten spændt til opgaven?

I dressur vil vi jo gerne have en hest, der både er løsgjort og taktfast, med nogle gode gangarter. I dag bliver det dog til ret meget “sparken fremad” med forbenene uden at bagparten er med. I springnning vil vi jo også gerne have en hest som kan springe godt og har en masse “spring” i sig. Men hvis man har en hest som er helt spændt i sin krop, kan man så få et godt spring eller en god gangart ud ad dem?

Har ikke sit naturlige flow

For hvis hestens krop er i den her konstante ‘Tension’ hvor de er helt spændt op eller sammen, så bliver det svært at få denne her mere frie og flyende bevægelse. Jo mere du strammer hesten op/ind og jo mere hård hånd hesten får, jo mere ‘tension’ bliver den. For de mennesker der er vant til at gå hurtigt (jeg er helt sikkert i blandt den ligning), så kan det være så irriterende at skulle gå bagved nogle, som går såååå langsomt. Ens gang bliver helt mærkelig, fordi man ikke har sit naturlige flow. Forstil jer så, at det er sådan hesten har det.

En hest er et køretøj

Ifølge min mening, er det ikke ‘tension’ man leder efter. Men mere ‘suspension’. Man kan oversætte det til dansk med ‘affjedring’. Hvis man kører bil eller bare det fleste køretøjer, så har de affjedring omkring hjulene, for at man kører mere behageligt. Man undgår for meget bumb, hvis man f.eks. kommer til at køre på et ujævnt underlag. For at køreturen er mere behagelig for os, giver køretøjet efter. Man kan jo sige at heste også er et køretøj (det er de jo ifølge færselsloven), så derfor skal der også gives efter. Men det er mere rytteren der skal give efter, for at vi kan skabe affjedring. Herefter har hesten også sit mere naturlige flow og meget nemmere kan lære nye ting.

Hop som en hoppebold

Selvfølgelig skal man kunne styre tempoet på en hest, samt kunne ride de forskellige gangarter i forskellige tempoer. Det gælder både for springheste, som dressurheste. Min erfaring siger dog at det er nemmere for dyr og mennesker at lære, hvis man leger det ind. Så hvis jeg skal lære en hest et eller andet, eller bare have det genopfrisket. Så ville jeg finde en måde, hvor jeg ikke skal til at spænde hesten helt ind under sig, men giver efter. Efterhånden som tiden går og det bliver nemmere, jo mere “hoppebold” bliver hesten.